Részvétel a "33. Danubia Adria Symposium on Advances in Experimental Mechanics" konferencián

A Danubia-Adria Symposium több évtizedes múltra visszatekintő konferencia a kísérleti mechanika tudományterületén. A konferenciát minden év szeptemberében rendezik meg a szervezetet alkotó 11 európai tagország egyikében. Idén Szlovénia volt a házigazda.

A konferencia célja nem csak a legújabb tudományos eredmények bemutatása és megvitatása hanem, hogy lehetőséget teremtsen a közép- és kelet-európai kísérleti mechanikával foglalkozó kutatók találkozására, kapcsolatok építésére. A Danubia-Adria tudományos közösség egyik alapító tagja Magyarország is, az alapító tagok egyike tanszékünk korábbi oktatója dr. Thamm Frigyes volt, aki jelenleg a tudományos bizottság tiszteletbeli tagja. A szakmai lehetőségek és a tanszéki kötődés miatt fontosnak tartottam, hogy részt vegyek a konferencián. Utazásom megvalósítását a Templeton Program is támogatta, amelyet ezúton is köszönök.

A konferenciára benyújtott munkám a „Characterization of a thermoplastic foam material with the two-layer viscoplastic model” címet viselte, amelyet a szóbeli prezentációk közé választottak. A bemutatott munka társszerzője doktori témavezetőm dr. Kossa Attila volt. Előadásomban egy olyan anyagmodellt és alkalmazását mutattam be, amely a hőformázás mechanikai szimulációjakor közvetlenül az ipari gyakorlatban is hasznosítható. A konferencián bemutatott eredményeimet egy olyan kutatási program keretében végeztem, amellyel idén nyáron elnyertem az Új Nemzeti Kiválóság Program Doktori Hallgatói Kutatói Ösztöndíját.

A konferencia szeptember 20-24 között került megrendezésre Portorozban a szlovén tengerparton. A tudományos előadások és poszterszekciók mellett számos közösségi eseményen is részt vettem. Első nap a Welcome Reception nyújtott lehetőséget a konferencia résztvevőinek az ismerkedésre, másnap pedig egy közeli sókitermelő telepre látogattunk el, ahol a hagyományos technikával állítanak elő sót a tengervízből. A konferencia utolsó programja pedig a gála vacsora volt, amely szintén remek lehetőséget adott kötetlen beszélgetésre konferencia többi részvevőivel. Az előadásomat követően egy szlovén kutatóval találkoztam, akinek munkám felkeltette az érdeklődését és felmerült a közös együttműködés lehetősége a jövőben.

Összességében elmondhatom, hogy nagyszerű tapasztalatokkal és élményekkel tértem haza a konferenciáról. Biztos vagyok benne, hogy az itt szerzett tapasztalatok jelentősen hozzájárulnak PhD tanulmányaim és a hozzájuk kapcsolódó tudományos kutatómunkám sikeres folytatásához.

Beszámoló: Berezvai Szabolcs Junior Templeton Fellow

Kapcsolódó mentor
Kapcsolódó Fellow
Kapcsolódó csoportfacilitátor
Vajda Zsolt