Látogatás a Genfi CERN-ben egy fellow szemével: Szögi Evelin

A CERN-ben töltött kirándulás során számos új ismerettel, információval és élménnyel lettem gazdagabb. A hétfő esti érkezést követően ugyan a szálláshely elfoglalása, vacsora és a Fellow-kkal való közös program, ismerkedés mellett nem volt már lehetőség komolyabban foglalkozni a CERN tudományos részével, de már ekkor is magával ragadott az ottani légkör, az ott uralkodó nyugodt hangulat.

Második nap az egész délelőttöt és a délutánt is a részecskegyorsító, illetve annak kísérleti helyszínein töltöttük. Rendkívül hasznosnak találtam a bemutató előadást, később azokat az előadásokat, ahol már részletesen elmagyarázták nekünk, hogy pontosan mivel is foglalkoznak az ott dolgozó emberek, és hogyan és miből épül fel a CERN. Mivel angol nyelven történt mindez, gyarapíthattam a tudományos szókincsem és fejleszthettem a beszédértésem. Jó érzés volt pár ott dolgozó magyar emberrel találkozni, akik elmesélték nekünk, hogy ők mi módon kerültek a CERN-be valamint az egyetemisták lehetőségeiről is beszámoltak.  Este a gyönyörű Genf városát is megtekinthettük.

A legjobban a CERN-ben dolgozók munkához való hozzáállása tetszett ebben a pár napban. Megtapasztalhattuk, hogy az ott dolgozó fizikusok mennyire lelkesek és odaadóak a munkájuk iránt, és mennyire barátságos légkör uralkodik ott. Étkezéskor és egészen késő este is érdeklődve és szívesen folytattak szakmai eszmecseréket, nem okozott nekik fáradalmat az éjszakába nyúló tudományos munka, eredmények megtárgyalása. 

Kapcsolódó Fellow
Kapcsolódó csoportfacilitátor
Fügedi Petra