Fellow-k is részt vettek a II. Versenyképes Oktatás konferencián

A versenyképes oktatás megteremtéséről rendezett konferenciát az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham), az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) és a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) 2016. október 11-én, Budapesten az Akvárium Klubban. A konferencián 6 tanuló, valamint 2 pedagógus a Hajdúböszörményi Bocskai István Gimnáziumot képviselve vehetett részt. A rendezvényen való részvételi lehetőséget a „#Tudsz Jobbat!” elnevezésű pályázaton való sikeres szereplésért mi, a gimnázium tanulói, Ecsedi Boglárka és Forgács Benjámin nyertük el.

A konferencia célja az volt, hogy a közoktatásban leginkább érintett személyek, azaz mi, a diákok fogalmazhassuk meg a jelenlegi problémákat és azokra vessünk fel lehetséges megoldási ötleteket, javaslatokat. A konferencián egy kerekasztal beszélgetésben vett részt többek között néhány diák és Palkovics László oktatásért felelős államtitkár is, aki kiemelte, hogy a diákokat fel kell készíteni arra, hogy a jövőben többször kell majd új dolgokat megtanulniuk. Egyetértett a beszélgetésen résztvevő diákokkal abban, hogy változtatás szükséges az oktatásban, erre példaként a tanulók leterheltségének csökkentése merült fel. Problémákra kínál megoldást a várhatóan 2018-ra elkészülő új nemzeti kerettanterv, melyről az egyeztetések már januárban megkezdődtek - mondta Palkovics László, valamint érdekességként hozzátette, hogy az elkövetkező tizenöt-húsz évben annyi új szakma jelenik majd meg a piacon, hogy a mostani diákok kétharmada olyan munkakörben fog dolgozni, amely ma még nem létezik.

A kerekasztal beszélgetést követően a konferencián résztvevő tanulóknak és tanároknak a helyszínen kiállító vállalatok és cégek mutatkoztak be, akiktől megtudhattuk, hogy manapság mennyire fontos a szaktudás mellett a munkavállaló motivációja, a csapatmunkára való hajlandósága és annak során elsajátított képességei és a kreativitása.

A konferenciát a MaryPopkids együttes koncertje zárta.

Mindannyian nagyon jó tapasztalatokkal tértünk haza, kiemelve azt, hogy mi is segíthettük a magyar közoktatás minőségének javítását, a mi nézőpontunk ismertetésével.

A rendezvényen való részvételi lehetőséget ezúton is kiemelten köszönjük az Amerikai Magyar Kereskedelmi Kamarának és Hajdúböszörmény város önkormányzatának.

Írta: Forgács Benjámin Junior Templeton Fellow

Csatolmányok
Kapcsolódó mentor
Kapcsolódó csoportfacilitátor
Bíró Zsolt
Ginterné Csorba Zsuzsanna