Egy nap sérült gyerekekkel

Játszottatok már sérült gyerekekkel?  Egyáltalán tudjátok, hogy mit jelent az, hogy sérült egy gyerek? Nem azt jelenti, hogy elesett a játszótéren és megsérült a lába, az teljesen más. Amikor azt mondják, hogy fogyatékos vagy sérült egy gyerek, az azt jelenti, hogy valamiben más, mint a többi.  Születéskor olyan sérüléseket szenvedett, amelyet nem lehet orvosi beavatkozással (műtéttel) meggyógyítani, a fejlődés során valamiben mindig lesz lemaradása. Esetleg nem fog tudni beszélni, járni vagy kilencévesen még pelenkázni kell. Ettől ő még gyerek, és akár mi is lehetnénk a helyében.

Mikor a csoportunkkal elhatároztuk, hogy ellátogatunk egy olyan napköziotthonba, ahol ilyen gyerekek vannak, mindannyian kíváncsian és izgatottan vártuk  ezt a napot. Korábban, azt gondoltam, hogy milyen szomorú élete lehet annak a gyereknek, akinek van egy ilyen testvére. Nekem is van egy bátyám (bár ő nem sérült), mégis néha nagyon idegesítő tud lenni. Odafelé úton is csak arra tudtam gondolni, hogy milyen érzés lesz megismerkedni és belelátni ezeknek a gyerekeknek az életébe.

Képzeljétek el, hogy a hétköznapok hasonlóan zajlanak, mint más családokban. A nap közös reggelivel indul és közösen is folytatódik. Tornagyakorlatok, kézműves foglalkozások, játék, éneklés és zenélés. Nagyon játékos, vidám és családias volt a hangulat, mintha az óvodában lennénk. Ottlétünk alatt játszottunk velünk, koncertet adtunk és énekeltünk. Nem lehet leírni azt az érzést, amikor mosolyogni láttuk őket. S hasonló érzéseket éltek át a többiek is.

Az egészséges testvérek nagyon jól kezelik a helyzetet, kedvesek egymással és segítik őket. Azt gondolom, hogy bármilyen nehéz is a testvérek dolga, rengeteg dolgot tanulnak a sérült testvéreiktől. Például, a viszonzatlan gondoskodást, komolyzenét, versek szeretetét és megtanulását. Ugyan mi nem tudtunk beszélgetni velük, mégis volt egy közös nyelvünk ez pedig nem más, mint a szeretet nyelve.

Azt hiszem, sokunknak nem ez volt az utolsó alkalom, hogy ide ellátogattunk, kicsit a mi életünk is más lett ettől a naptól kezdve.

Beszámoló: Demkó Domán Junior Templeton Fellow

Csatolmányok
Kapcsolódó Fellow
Kapcsolódó csoportfacilitátor
Göntér Mónika