Amgen Scholars Alumni Konferencia - Élmények Cambridge-ben   

Idén Európában első alkalommal rendezték meg szeptember 3-án Cambridge-ben az Amgen Scholars Alumni Konferenciát. Az Amgen a világ egyik vezető biotechnológiai vállalata. A cég küldetéséhez tartozik a jövőbeli kutató generáció inspirálása, ezért az Amgen Foundation-nel karöltve megalapították az Amgen Scholars Programot. A program Európában évente 100, a világ minden tájáról érkező egyetemi hallgatónak biztosít 2 hónapos kutatói tréninget a kontinens legkiemelkedőbb intézményeiben (Pasteur Intézet, Cambridge University, Karolinska Institute, LMU München, ETH Zürich). Mivel a tavalyi évben én is részt vettem a programban, meghívást kaptam az idei Alumni Konferenciára is. Az utazás megvalósításához a Templeton Program nyújtott támogatást, melyet ezúton is köszönök.  

Az első napon az esemény szervezője megosztotta velünk az eddigi amerikai alumni alkalmak tapasztalatait, és beszédével hivatalosan is elkezdődött a rendezvény. A nap során 10 volt ösztöndíjas mutathatta be jelenlegi kutatását. A poszterek diverz kutatási témákról szóltak, mint például az influenza vakcinák újfajta tisztítása, a hem oxigenáz-1 tumor növekedést és kemoterápia elleni toleranciát előidéző hatása, vagy egy új krioprotektáns alkalmazása a humán haematopoetikus őssejtek megőrzéséhez. Az esemény nem csak inspiráló volt hanem kiváló lehetőséget nyújtott a szakmai információcserére is. A beszélgetések során új ismerősökre tettem szert, mellyel nagyban bővültek eddigi szakmai kapcsolataim. A poster session után következett a nap zárását is jelentő gála vacsora, melynek a Trinity Hall adott otthont. A többfogásos menüt követően az Amgen Inc. kutatási alelnöke tartott számunkra egy előadást a gyógyszerfejlesztés jövőbeli módszereiről, és perspektíváiról. Beszámolójában a nanotechnológia egyre nagyobb térnyerését, illetve az informatika és az adatfeldolgozás fontosságát hangsúlyozta.

Másnap délelőtt a program keretében sor került az úgynevezett punting-ra a Cam folyón. A hajókázás közben betekintést nyerhettünk az egyetemi város történelmébe, és gyönyörködhettünk a festői szépségű tájban. Ezután még volt időm meglátogatni néhány helyi nevezetességet, többek között a gyönyörű King’s College Chapel-t, és az Eagle pub-ot, ahol Watson és Crick bejelentették a DNS kettőshélix szerkezetének felfedezését.   

Ez volt a második alkalom, hogy Cambridge-ben jártam. Mindig felemelő élmény számomra végigsétálni a College-ok között azon morfondírozva, hogy a világ legjobb kutatói is ugyanitt jártak-keltek valaha. Remélem a jövőben is lesz alkalmam ellátogatni ide.

Imre Alexandra

Kapcsolódó Fellow
Kapcsolódó csoportfacilitátor
Tagányi Barbara