A fizika fellegvára egy fizikus szemével

November 13-án este több szerencsés Fellow-val és kísérővel egyetemben megérkeztünk Genfbe, ahol élményekkel, tanulással és szórakozással teli két nap várt ránk.

Látogatásunk alatt több vezető is ismertette kis csapatunkkal a CERN kísérleteit és történelmét. A Nagy Hadronütköztető névre hallagató, 27 km hosszú szinkrotron mellett elhelyezett kíséreltek közül mindkét általános célú detektort megnéztük, a CMS-t és az ATLAS-t. Sajnos mivel éppen folytak kísérletek a detektorokhoz nem tudtunk lemenni, de vezetőink lelkesedése, a látogatók számára létrehozott központok és kiállítások, valamint az életnagyságú szemléltetőeszközök révén valós képet kaphattunk arról, hogy milyen hatalmas kísérletről van szó. Mind az összefogást, a szükséges tudást és a fizikai paramétereket tekintve.

A kísérleteken kívül megnéztük a gyorsítóhoz szükségek szupravezető mágnesek fejlesztésével és tesztelésével foglalkozó üzem kiállítását, az interaktív Microcosm kiállítást és a kívülről is impozáns, de belülről még lenyűgözőbb Globe kiállítást is. Az első délutánt a csoport fele Genfben, városnézéssel töltötte, amíg néhányan további kiállításokat néztünk meg a kutatóközpontban. Láttuk az első ciklotront, ahogyan elindult az egész együttműködés. Ezen kívül oda is elmentünk, ahol a WEB "született", azaz az egyik legrégebbi épület egy elsőre jelentéktelennek tűnő folyosójára.

A CERN nem csak a fizikai alapkutatásban jár az élen, hanem a tudománykommunikáció és tudománynépszerűsítés terén is egyedülálló. Ez a kirándulás megerősített abban, hogy a fizika egyszerre hasznos és hihetetlenül érdekes.

Beszámoló: Kurgyis Bálint Junior Templeton Fellow

Kapcsolódó Fellow