Újdonságok

A startupok 7 végzetes hibája

Miért vall kudarcot vajon a legtöbb startup vállalkozás? Talán az egyik oka az, hogy valójában nincs kultúrája a bukásnak, nehezen ismerik fel, mikor kellene változtatni. Vannak azonban olyan alapvető amatőr hibák a startupok életében, amire még a legjobbnak tűnő ötleteknél is érdemes figyelni és ha szükséges korrigálni. Miért fontos, hogy ne szeressünk bele a saját ötletünkbe? Miért ne féljünk attól, hogy ha beszélünk róla ellopják az ötletünket? Mitől lesz egy termék gyenge vagy erős?

A 3D és a mozgás csodálatos világa

A jó kezdés alap a filmes szakmában. A filmes introról általában azt tartják, hogy költséges és felesleges eszköz, amit csak a leghíresebb nemzetközi filmstúdiók engedhetnek meg maguknak. Talán ez az oka, hogy még a legnevesebb magyar filmstúdióknak sincs olyan markáns és a tudatba azonnal beégő film introja mint a legnagyobbaknak -  például a Fox-nak, a Dreamworks-nek -, pedig ez az első benyomás, ami egy filmmel kapcsolatban ér minket.

A fizika, mint a világ kérdéseire választ adó módszer

Mi az a Schrödinger macskája és mi a köze a kvantumtér elméletekhez? Milyen párhuzam van a Galaxis útikalauz stopposoknak című kultikus regény és a szénatom molekuláinak száma között? Milyen hatással vannak a kvantumterek a DNS-ünkre? Ha eddig a fizikára úgy gondoltuk, mint egy elvont elméletre, most Vámi Tamás Álmos előadása hatására megváltoztathatjuk szemléletünket és ráérezhetünk arra, hogy miről is szól valójában. Míg a fizika a valóságot írja le, addig a részecskefizika a világmindenség legfundamentálisabb kérdéseit boncolgatja.

A virtualitás és valóság találkozása

A virtuális valóságról szinte mindenkinek a szórakozás és a különböző szimulációs játékok jutnak eszébe elsőre. A valóságra hasonlító világok azonban ennél jóval több lehetőséget rejtenek magukban. Vajon gondoltunk-e már arra, hogy ez a technológia a szorongás, függőségek, depresszió kezelésére is alkalmas lehet, támogathatja a sportolók felkészülését, illetve elmozdíthatja a közösségi kommunikációt és élményt? Mészáros Botond kutatási területe a virtuális valóság, a virtuális világok.

Jól csak géppel lát az ember

A gépi látás az élet minden területén jelen van, gondoljunk csak a QR kódokra vagy az orvosi diagnosztikában már régóta alkalmazott képalkotási módszerekre, mint például az MRI, a CT vagy akár az ultrahang. Vajon hogyan tehető hatékonyabbá a mezőgazdasági termelés a gépi látás és a legmodernebb technológiák segítségével? Milyen szerepe van és lehet a mesterséges intelligenciának a közlekedés területen?

A Rubik kocka ismeretlen oldala

A Rubik kockát mindenki ismeri, azonban azt kevesen tudják, hogy 40 éve Rubik Ernő nem játéknak, hanem szemléltető eszköznek szánta. Bár maga a feltaláló sem gondolta a kezdetekben, az eszköz világhírű lett játékként. A sikerének titka, hogy bár egyszerűen működik, mégis bonyolult, illetve a kirakása rendkívüli sikerélménnyel jár. A 30 darabból álló kockának összesen 43 trillió állása van. A jelenlegi 5 másodpercen belüli rekordot Lukas Etter állította fel 14 éves korában, a kocka kirakására tervezett robot rekordja pedig 1 másodperc.

A szabadság három arca

Klein Dávid, expedíciós hegymászó, világutazó, alkalmi jakpásztor, filozófiaszakos hallgató eddig négy 8000 méteres csúcsot mászott meg oxigénpalack nélkül. Kalandjai során meglátta a szabadság többféle arcát és megtapasztalta annak belső és külső élményét.  A Templeton Talks-on tartott előadásában Dávid elmeséli, hogy milyen az, amikor mentesek lehetünk szerepeinktől, és miért áll a felelősség szoros összefüggésben a szabadsággal, illetve mit jelenthet a szabad tér a szabadság felfedezésében. 

Selfie a Marson?

Pár év múlva már akár ez is lehetséges, legalábbis ezt állítja Dr. Meskó Bertalan. Az orvosi jövőkutató a Templeton Talks eseményén tartott előadást arról, hogyan segíti a sci-fi, a tudományos fantasztikum a tudomány és az emberiség fejlődését. Talán arról már hallottunk, hogy 3D technológiával nyomtatott művégtagokat alkalmaznak a világon, de vajon azt tudtuk, hogy egy nap alatt akár egy egész lakóházat is „kinyomtathatunk”? Bár a technológiai fejlődéstől és a mesterséges intelligencia negatív hatásaitól többen tartanak, Dr.

Szakértőink mesélnek: Pásku Judit

Beszélgetés Dr. Pásku Judittal a Debreceni Egyetem, Pszichológiai Intézet habilitált egyetemi docensével.

A kezdetekről: Csermely Péter

A hálózatokat kutatja és élethivatásként szervezi is. 1995-ben indította el a KutDiákot, amely több mint tízezer középiskolás diákot vont be a legmagasabb szintű kutatásokba. 2006 óta a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács, 2012 óta az Európai Tehetségsegítő Tanács elnöke. Számos munkatársával együtt 2015-ben egy Európai Tehetségsegítő Hálózat működését indította el. 2010-ben a tehetséggondozó tevékenysége miatt a nevét beírták a Magyar Örökség könyvébe.

Oldalak