Kovács Mónika

mentor, pályaorientációs konzulens

Kutatási, illetve főbb tevékenységterület: tréner, coach

Önnek volt-e mentora, aki akár tanulmányai során, akár később támogatta, segítette szakmai vagy egyéb területen?
Középiskolásként szerencsés voltam, mert sok területet kipróbálhattam: írtam, irodalmi tábort szerveztem, újságot szerkesztettem, színdarabot rendeztem. A lelkesedésemmel lázba hoztam másokat is, a kitartásom által produktumok születtek. Szárnypróbálgatásaimhoz kaptam szakmai és emberi támogatást, s ezek továbblendítettek akkor is, mikor később úgy éreztem, nem az utamat járom.
Mind a mai napig hiszek a legmerészebb álmaimban, véghezviszem a legképtelenebb ötleteimet. Legmeghatározóbb mentorok az élemben mégis gyermekeim, akik folyton emlékeztetnek arra, hogy az ember mindig jobbá válhat, képes a megújulásra, saját határai meghaladására.

Miért tartja fontosnak, hogy sikeres szakemberek egyéni segítséget nyújtsanak a pályájuk elején álló tehetséges fiataloknak?
Vallom, tapasztalom, hogy a tehetség csak lehetőség. Néha elég csak egy jól eltalált mondat, egy gondolat, hogy a probléma lehetőséggé, a kudarc tapasztalattá váljon, s a képesség máris valódi teljesítménybe fordítható.

Mentorálási tevékenység

• életvezetési tanácsadás (személyes támogatás, segítő beszélgetés)
• kommunikációs és kapcsolatépítési készségek fejlesztése (a szakmai érvényesülést elősegítő készségek szisztematikus fejlesztése)

Ajánlott irodalom, publikációk

Gyerekjáték a tanulás (Dr. Gyarmathy Éva ajánlásával)

Macskakaparás mint elakadásjelző (Mindennapi pszichológia, 2014. október)

www.palyaorientacio.info, www.modszerkocka.hu

Megjegyzés / üzenet a leendő mentoráltaknak

„Ne elégedj meg azzal, ami vagy, hanem törekedj azzá válni, ami lehetnél.” (Bertolt Brecht)

Mentoráltak