Kószó Tamás

műszaki részegység vezető

Kutatási, illetve főbb tevékenységterület: gépészet és építészet

Milyen elvárásokkal jelentkezett a mentori szerepre?
Szeretnék fejleszteni egy lelkes, fejlődni akaró fiatalt. A tudásomat, tapasztalatomat átadhassam a jövő nemzedéknek.

Önnek volt-e mentora, aki akár tanulmányai során, akár később támogatta, segítette szakmai vagy egyéb területen?
A jelenlegi felettesem, Freund Tibor, - aki a teljes Richter vállalat karbantartásért felel - 13 éve önzetlenül, folyamatosan fejleszti és támogatja a műszaki vezetői és a mérnöki munkámat. Ezt megelőzően Torda Júlia - az InfoRádió korábbi műsorvezetője – segített másfél évig az előadói és kommunikációs készségem fejlődésében, az InfóRádiónál töltött szerkesztő-riporteri munkám során.    

Miért tartja fontosnak, hogy sikeres szakemberek egyéni segítséget nyújtsanak a pályájuk elején álló tehetséges fiataloknak?
Az iskolában ezt a képzést nem kapják meg a diákok. Hiteles forrásból kaphatnak segítséget a fiatalok. A mentor által mutatott irány a diákok számára is követhető lehet.

További gondolatai:
A siker 50%-a tehetségből adódik, a másik 50% a befektetett munkával érhető el. Ez utóbbihoz szeretnék segítséget adni.

Mentorálási tevékenység

• karriertanácsadás (pályabemutatás, lehetőségek és nehézségek, szakmai irányvonalak, szakmai kapcsolatok kiépítésének támogatása)
• szakmai/tudományos tanácsadás, támogatás (kutatási programba való bevonás, egy adott tudományterület részletes bemutatása)
– Kutatási terület: 1. Műszaki beruházási és felújítási munkáknál projektirányítói feladatok megismerése; a projekt szereplőinek megismerése
2. Gépészet: ezen belül az épületgépészet, a gépészeti eljárások és műveletek, folyamattechnika, továbbá az energetika területeken.
3. Építészet: építés kivitelezési munkák szervezése és műszaki ellenőrzése
• életvezetési tanácsadás (személyes támogatás, segítő beszélgetés)
• kommunikációs és kapcsolatépítési készségek fejlesztése (a szakmai érvényesülést elősegítő készségek szisztematikus fejlesztése)
• egyéb: gazdálkodás az idővel; rendszerező mérnöki gondolkodás fejlesztés

Megjegyzés / üzenet a leendő mentoráltaknak

Műszaki érdeklődésű kollégák jelentkezését várom. Főként a gépészet és az építészet területén érvényesülni akaró tanulók fejlődését kívánom és tudom segíteni. A közösen eltöltött időben fejlesztjük majd a mérnöki gondolkodást, és a rendszerező szemléletet.