Hörcher Ferenc professzor

intézetigazgató/egyetemi tanár

Kutatási, illetve főbb tevékenységterület: politikai filozófia, politikai eszmetörténet, irodalomtörténet, művészetkritika, költészet

Milyen elvárásokkal jelentkezett a mentori szerepre?
Úgy gondolom, Magyarországnak szüksége van olyan tehetséges fiatalokra, akik megfelelő szakmai képzettséggel és megfelelő motivációval tudnak dolgozni közös boldogulásunkat elősegítve. Ezért csatlakoztam a Templeton programhoz.

Önnek volt-e mentora, aki akár tanulmányai során, akár később támogatta, segítette szakmai vagy egyéb területen?
Az akadémiai életben nem tud előrejutni az, akinek nincsenek támogatói: olyan professzorok, akik előtte járnak, meg tudják ítélni a képességeit, bíznak benne és segítik előrejutását. Ilyen professzorok voltak számomra Magyarországon Balassa Péter, Kulin Ferenc, Kodolányi Gyula, Ludassy Mária, Cambridge-ben pedig István Hont.

Miért tartja fontosnak, hogy sikeres szakemberek egyéni segítséget nyújtsanak a pályájuk elején álló tehetséges fiataloknak?
Ez erkölcsi kötelessége minden tudományos műhelyt vezetőnek. A Pázmány Péter Katolikus Egyetemen eddig is részt vettem ilyesmiben (például a Kultúra és Kritika internetes kulturális honlap elindításával), s ezt szeretném a TEMPLETON program keretében folytatni.

Mentorálási tevékenység

karriertanácsadás (pályabemutatás, lehetőségek és nehézségek, szakmai irányvonalak, szakmai kapcsolatok kiépítésének támogatása)
szakmai/tudományos tanácsadás, támogatás (kutatási programba való bevonás, egy adott tudományterület részletes bemutatása)
– kutatási terület: politikai filozófia, politikai eszmetörténet, irodalomtörténet, művészetkritika, költészet

Ajánlott irodalom, publikációk
Megjegyzés / üzenet a leendő mentoráltaknak

Azt a lelket és nyelvet, melyet rövid időre örökbe kaptunk, új szellemmel fényezve, csorbíttatlanul át kell adnunk utódainknak. Ez a küldetésünk - «áldjon vagy verjen sors keze» -: ez a mi küldetésünk. Kissé lehajtani a fejet. De a szívet, azt föl, föl, barátaim.

Kapcsolódó hírek

Előadói szerepben a Templeton Talkson

Minden szempontból különleges élmény volt a Templeton Talks előadójának lenni. Már a programra való jelentkezés idején eldöntöttem, hogy mindenképpen szeretnék élni a Talks kínálta lehetőséggel, hogy az irodalomról beszélhessek, mivel ez az, ami igazán közel áll a szívemhez, ami motivál és előbbre visz, és amit igazán lényegesnek tartok a saját identitásunkra való reflektálás, az emberek közti kapcsolatok minőségének javítása, életünk és a világ alakítása, jövőnk jobbá tétele szempontjából.

Portrébeszélgetés a Vörösmarty Rádióban

A Vörösmarty Rádió vendége volt dr. Pallai Károly Sándor Junior Templeton Fellow. A fiatal tudóssal Kozma Ágnes Esti beszélgetések című műsorában készített közel egyórás portrébeszélgetést, amely október 12-én volt hallható. 

A rádió Esti beszélgetések műsorában emberi sorsok, pályák, intézmények, szervezetek kerülnek bemutatásra az aktualitások jegyében. A műsor keretében teret kapnak a közéleti események, a kultúra, az egészségügy, a gazdaság, a történelem és a tudomány különböző ágai.

Óceánok és tengerek irodalma

Havonta egyszer, kedd délutánonként, a kutatóké a főszerep a Csodák Palotája kávézójában. A sorozat keretében első irodalmárként kapott felkérést Dr. Pallai Károly Sándor Junior Templeton Fellow, aki 2016. szeptember 13-án Óceánok és tengerek irodalma címmel tartott előadást.