Dr Weszl Miklós

Ügyvezető, kutató

Kutatási, illetve főbb tevékenységterület: Biokompatibilis anyagok, nanotechnológia, sejtterápiák

Önnek volt-e mentora, aki akár tanulmányai során, akár később támogatta, segítette szakmai vagy egyéb területen?
Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy az eddigi életem különböző szakaszaiban több meghatározó személy is formálta a gondolatvilágomat és járult hozzá a szakmai és emberi fejlődésemhez. Az amerikában töltött gyakornoki programom alatt deklarált mentorom is volt. Ő az első napokban azt mondta nekem, hogy amíg itt vagyok nem szakmát fog tanítani nekem, hanem mindenekelőtt azt, hogy hogyan legyek jó ember. Ez a tanítás örökre megváltoztatta az életemet. 

Miért tartja fontosnak, hogy sikeres szakemberek egyéni segítséget nyújtsanak a pályájuk elején álló tehetséges fiataloknak?

Nem gondolom azt, hogy a mentorálás egy egyirányú folyamat lenne, aminek során a mentor segítséget nyújt egy pályája kezdetén állónak. A mentorálás során a mentor is tanul és töltődik mentoráltból. Ilyen módon egy inspiratív légkör alakul ki kettőjük között, ami pozitív megerősítéseken keresztül fejleszti a mentorált szakmaiságát és személyiségét. Az ilyen környezetben szocializálódott mentoráltak vélhetően nyitottabbak lesznek arra, hogy önzetlenül megosszák a tudásukat és tapasztalataikat a saját jövendőbeli mentoráltjaikkal.

Mentorálási tevékenység
  • karriertanácsadás (pályabemutatás, lehetőségek és nehézségek, szakmai irányvonalak, szakmai kapcsolatok kiépítésének támogatása)
  • kommunikációs és kapcsolatépítési készségek fejlesztése (a szakmai érvényesülést elősegítő készségek szisztematikus fejlesztése)