dr. Ribarics Pál

Enterprise architect

Kutatási, illetve főbb tevékenységterület:  Big Data, üzleti intelligencia (jelenleg), részecske fizika (múltban)

Milyen elvárásokkal jelentkezett a mentori szerepre?
Elsősorban nagyon sok segíteni akarással. Tudom, hogy rendkívül okos, felkészült fiatalokkal fogok találkozni, ezt a beválogatási eljárás biztosította. Ehhez szeretném hozzátenni azt a keveset - legyen az múltbéli tapasztalat, más fajta szemlélet, kapcsolati háló, egy külső megfigyelő észrevételei, tükre - ami a meglévő képességeik kibontakozását támogatja.

Önnek volt-e mentora, aki akár tanulmányai során, akár később támogatta, segítette szakmai vagy egyéb területen?
Volt, minden életszakaszban és szakmai területen más. Egyikük nyitotta ki előttem a kaput a CERN kutatásokban való részvételhez.

Miért tartja fontosnak, hogy sikeres szakemberek egyéni segítséget nyújtsanak a pályájuk elején álló tehetséges fiataloknak?
Elcsépelt, de valóban Ti vagytok a jövő zálogai. Rengeteg probléma halmozódott fel a világban, amit hagyományos gondolatokkal nehéz kezelni, mivel jórészt éppen azok hozták őket létre. Tudás által megalapozott kreatív megközelítésekre van szükség. Ha visszanézünk, akkor azt látjuk, hogy pár emberen is rengeteg múlhat, például gondoljunk a Wernher von Braun, Neumann János, Steve Jobbs által teremtett új iparágakra.

További gondolatai:
Semmilyen szél nem kedvez annak, aki nem tudja, melyik kikötőbe tart. Ignoranti, quem portum petat, nullus suus ventus est. -Seneca

Mentorálási tevékenység

• karriertanácsadás (pályabemutatás, lehetőségek és nehézségek, szakmai irányvonalak, szakmai kapcsolatok kiépítésének támogatása)
• szakmai/tudományos tanácsadás, támogatás (kutatási programba való bevonás, egy adott tudományterület részletes bemutatása)
– Kutatási terület: A „Big Data” a cégek, az intelligens hálózatok és az egyéni felhasználók által világszerte és napi szinten előállított óriási adatmennyiséget jelenti. Ez származhat: a mobilinternet használatából, gépek közötti kommunikációból és szenzorok használatából („a tárgyak internete”). Strukturáltan és kielemezve ez a rengeteg információ nagy hasznot hozhat a társadalom, az üzleti világ és a tudományos kutatás számára.

• A részecskefizika az anyag legparányibb építőköveit, a kvarkokat vizsgálja nagyenergiájú ütközésekben. Ezek a kísérletek vezettek el a jelenlegi Standard Model igazolásához. A részecskefizikai kísérletek világa nagyon érdekes, sok kutató együttműködésére épít, gigászi kísérleti berendezéseket és számítógép rendszereket kell építeni a legkisebb alkotóelemek megértéséhez.
• életvezetési tanácsadás (személyes támogatás, segítő beszélgetés)

Megjegyzés / üzenet a leendő mentoráltaknak

Hajrá, előttetek az élet!