Dr. Kukovecz Ákos

egyetemi docens, vegyész

Kutatási, illetve főbb tevékenységterület: anyagtudomány, nanotechnológia

Milyen elvárásokkal jelentkezett a mentori szerepre?
Szeretnék nyitott gondolkodású, a kémia iránt érdeklődő fiatalokkal együtt dolgozni. Remélem, nem csak ők tudják majd hasznosítani az én tapasztalataimat, hanem én is friss impulzusokhoz jutok általuk. A mentori szereptől elsősorban azt várom, hogy a munka végén úgy érezhessem majd, hogy érdemben tudtam hozzáadni valamit egy tehetséges fiatal fejlődéséhez.

Önnek volt-e mentora, aki akár tanulmányai során, akár később támogatta, segítette szakmai vagy egyéb területen?
Kémiatanáraim: Péntek Lászlóné és Meleg István, valamint egyetemi témavezetőm, Kiricsi Imre professzor formálták a szakmai szemléletemet. Minden más területen a szüleimtől és nagyszüleimtől kaptam a legtöbb, legfontosabb támogatást.

Miért tartja fontosnak, hogy sikeres szakemberek egyéni segítséget nyújtsanak a pályájuk elején álló tehetséges fiataloknak?
A személyes példa, a gyakorlati tapasztalatok átadása mindenkit fejleszt, ám mentor híján sokszor esetleges, hogy melyik fiatal mennyit profitálhat így. Ha ez a program összeköti a tapasztalatuk átadására kész szakembereket az igazán tehetséges fiatalokkal, abból valóban nagy dolgokra képes új generáció nőhet ki.

Mentorálási tevékenység

karriertanácsadás (pályabemutatás, lehetőségek és nehézségek, szakmai irányvonalak, szakmai kapcsolatok kiépítésének támogatása); szakmai/tudományos tanácsadás, támogatás (kutatási programba való bevonás, egy adott tudományterület részletes bemutatása)

Megjegyzés / üzenet a leendő mentoráltaknak

A közös munkába mindkettőnknek energiát kell fektetnie majd. Akkor kezdjünk hozzá, ha nem csak az Önök érdeklődésére, de a kitartására is számíthatok.