ŰrlapbeküldésekDokumentumtár

dr. Kató Zoltán

egyetemi docens

  Kutatási, illetve főbb tevékenységterület: gépi látás, számítógépes képfeldolgozás.

Önnek volt-e mentora, aki akár tanulmányai során, akár később támogatta, segítette szakmai vagy egyéb területen?
Mivel fiatal kutatóként sok évet külföldön dolgoztam, így mentoraim is nyugat európai (Josiane Zerubia) és ázsiai (Ting-Chuen Pong) kutatók. Az azóta eltelt idő bebizonyította, hogy a nagy távolságok és eltérő kultúrák ellenére ezek életre szóló baráti és szakmai kapcsolatok maradtak. A magyarok közül inkább példaképeim vannak: például Kós Károly, aki a nemzetközi elismertséget és fényes karriert maga mögött hagyva az I. világháború végén visszköltözött sztánai házába, az elszakított Erdélybe, hogy  a kalotaszegi embereket segítse.

Miért tartja fontosnak, hogy sikeres szakemberek egyéni segítséget nyújtsanak a pályájuk elején álló tehetséges fiataloknak?
Az önállóan gondolkodó, új utakat kereső ember szükségszerűen magányos – ezért fontos, hogy mielőbb megtalálja azt a közösséget, amely kellő felhajtóerővel átlendíti Őt a nehézségeken.

Gondolatok
A világot járva Keleten és Nyugaton egyaránt azt tapasztaltam, hogy a tehetség csupán egy eszköz – a népmese hős tarisznyájában a hamuban sült pogácsa. Ahhoz hogy az életet szolgálja kell még szív és lélek, hogy kiálljunk valamennyi próbát, ami az úton ránk vár – hogy végül elhozhassuk az élet vizét, mint a népmesék legkisebb fiúja. No nem a magunk hasznára, hanem sóbálvánnyá változtatott testvéreink felélesztésére.
Mentorálási tevékenység
  • karriertanácsadás (pályabemutatás, lehetőségek és nehézségek, szakmai irányvonalak, szakmai kapcsolatok kiépítésének támogatása)
  • szakmai/tudományos tanácsadás, támogatás (kutatási programba való bevonás, egy adott tudományterület részletes bemutatása az alábbi területen: Gépi látás, számítógépes képfeldolgozás, szegmentálás, 3D rekonstrukció, 2D és 3D alakzatok regisztrációja, kamera kalibráció, helyzetmeghatározás, vizuális adatok fúziója, statisztikus képmodellek, Markov mezők, szín, textúra, mozgás, alakzat, kombinatorikus optimalizálás, paraméter becslés, variációs és level set módszerek, távérzékelés, orvosi és ipari alkalmazások.