Janzsó-Berend Péter Zoltán

22 éves
Budapest

Jelentkezésem célja
Nagyon izgalmasnak tűnt a program és a lehetőségek, amiket kínált. Ezen kívül szeretek versenyezni, és tanulságos megmérettetésnek is ígérkezett.

Terveim a következő egy évre
Szeretnék eljutni külföldre, akár konferenciára, akár nyári egyetemre, ezáltal fejlesztve mind a szakmai széles látásomat, mind a nyelvismeretemet.

Amiben fejlődni szeretnék
Szeretnék új barátságokat kialakítani, kapcsolatokat építeni, valamint csiszolni a döcögős angoltudásomon.

A beválogatás legérdekesebb része
Nagyon izgalmasak voltak az IQ-tesztek, újfajta kihívást jelentettek. Eleinte kicsit tartottam a személyes beszélgetéstől, de végül nagyon élveztem.

Ilyennek képzelem magam húsz év múlva
Ez elég távoli idő, addig nagyon sok minden történhet. Szeretnék boldog családapa lenni, legalább három kis gyermekkel.

Kedvenc szabadidős tevékenységeim
Szeretek új dolgokat kipróbálni és a barátaimmal tartalmasan eltölteni az időt, leginkább sokat társasjátékozni. Új kedvencem pedig éppen a bowlingozás.

Mentori bemutatkozásom:
Gyógyszervegyész-mérnök MSc szakos hallgató vagyok a BME-n. Gyakran kérdezik tőlem, hogy miért a kémiát választottam, de szerintem a kérdést rosszul teszik fel; a legőszintébb válaszom ugyanis az, hogy mi egymást találtuk meg a kémiával. Nem volt benne tudatosság, viszont hamar értem el sikereket, így hamar is vált életem meghatározó elemévé. Sokáig orvos szerettem volna lenni, de nem lett volna meg a megfelelő biológiai alapom, így maradt a kémia mint fő vonal. Ezt azóta sem bántam meg, az egyetemi éveket nagyon élvezem, és aktívan részt veszek a diákéletben, a szakkollégium munkájában is - ezt pedig nem gondoltam volna középiskolában. Így sok olyan képességre is szert tehettem, melyeket egyetemen nem oktatnak vagy fejlesztenek - pl. vezetői, előadói képességek, melyek a későbbiekben is nagyon hasznosak lesznek.

Mentorálási területek (középiskolások, elsőéves egyetemista):
- kémia
- pályaválasztási kérdések a többi természettudományi területen is.
"Sokáig én is orvos szerettem volna lenni, így orvosnak készülőkkel is szívesen beszélgetek, de fizika, kémia, biológia, matematika iránt érdeklődőnek is lehet, hogy tudok hasznos segítséget nyújtani."

Előadás témája:
 "Új típusú fluoreszcens nukleotid szenzorok szintézise és spektroszkópiai vizsgálata"
Ezzel foglalkoztam a szakdolgozatomban és a TDK munkám során is. Úgy gondolnám, hogy első alkalommal egy előadást tartanék arról, hogy mit is takar a cím, meg mindenféle elméleti ismeretet, a többi alkalommal megmutatnám a labort, ahol dolgozom, illetve ha van rá igény vagy idő, akkor az egyetemen több laborba is tudok látogatást szervezni, de azokat a témákat nem ismerem behatóan. A fentiekből részben következik, hogy a laborbemutatás helyszínhez kötött (Budapest, BME), viszont az első előadást (vagy inkább beszélgetést) bárhol meg lehet ejteni. Korosztályt illetően szerintem középiskolásokkal lenne célszerű együtt dolgoznom, a téma pedig erősen a kémiához kötött.
 

Csoportfacilitátor
 
 
Kapcsolódó hírek

A tudomány fellegvára

CERN. Kinek mit jelent a CERN? A betűszó talán nem csak azoknak ismerős, akik tudománnyal foglalkoznak, hanem azoknak is, akiknek nem képezi életének szerves részét. Valahogy úgy, mint a Nobel-díj. Arról is van némi fogalma az embernek. Szóval CERN. „Valami tudományos.” Na és bővebben?