Forgács Benjámin

16 éves
Hajdúböszörmény

Junior Mentor

Jelentkezésem célja
Ki akartam próbálni azt, hogy azokkal a készségekkel, amelyekkel rendelkezem, mennyire állom meg a helyemet a korosztályomban.

Terveim a következő egy évre
Szeretnék sok ismeretet és tapasztalatot szerezni a program által, megismerni új embereket.

Amiben fejlődni szeretnék
A kereskedelmi és vállalkozási ismereteim bővítése mellett szeretnék magabiztosabb lenni, továbbá szeretném fejleszteni innovációs készségeimet.

A beválogatás legérdekesebb része
A szelekció során sokszínű, kreatív feladat elé állítottak minket.

Ilyennek képzelem magam húsz év múlva
Olyan embernek, aki a kereskedelem vagy a közgazdaság területen dolgozik és sikeres abban, amit csinál

Kedvenc szabadidős tevékenységeim
Szabadidőmben szívesen segítek másoknak, amellett szívesen barkácsolok, sütök-főzök, tehát mindenféleképpen valami kreativitást igénylő foglalkozást végzek.

Publikációk

  • Forgács Benjámin: Hajdúsági és mátyusföldi hagyományok - Szabadhajdú, XXVI. évfolyam 17. szám

Mentori bemutatkozásom:

2011-ben kezdtem el Robotikával foglalkozni. Ezzel párhuzamosan aktívan kezdtem el érdeklődni a kereskedelem, azon belül is marketing, menedzsment iránt. Tudásomat folyamatosan gyarapítottam mindkét területen, majd a fordulópont 2014-ben következett el. Ettől az évtől kezdve a szakmai tapasztalatot átültetve gyakorlatba, különböző konferenciákon, sajtóeseményeken és robotversenyen vehettem részt, valamint több szakmai publikációt írhattam. 2014-es First Lego League (FLL) versenyen még csak segítettem a gimnáziumom csapatát, azaz a háttérben dolgoztam, viszont 2015-ben a csapat aktív tagja voltam. Az FLL mellett más típusú mobil-robot programozó versenyeken is részt vettem. A versenyeknek köszönhetően születhettek meg a Bluetooth Pong Game, a Self-Service System és a Trash-Flow című projektek, ezek mindegyike legalább a prototípus fázisig jutott el.  Erősebben beleszövődtem a gimnáziumi BIG-Team robotika körünk életébe: szponzori kapcsolatokat kezdtem építeni, igyekeztem ösztönözni a csapatot és mint alap feladatként megoldani a felmerülő kéréseket, problémákat. Idén megkaptam „A Problémamegoldó ember” kitüntetést. 2015 óta rendszeresen segítek rendezvények, főként robotprogramozó versenyek lebonyolításában és megszervezésében, többször kértek már fel különböző bírói szerepekre, melyeket mindig örömmel fogadtam el és fogadom el a mai napig is. 2016-os évben Partnerként vettem részt a Nemzetközi Science No Fiction fesztiválon, mely egy nemzetközi tudományos rendezvény. Robotprogramozás mellett folyamatosan ismerkedtem, és jelenleg is ismerkedek, tesztelek  és használok különböző mérésautomatizálási, vezérlési technológiákkal, és más típusú programozási nyelvekkel. Mindezek mellett az iskolámnak köszönhetően többféle tehetségfejlesztő és gondozó foglalkozáson vehetek részt: Retorikakör, Matematika műhely, Művészeti foglalkozás (rajz és festészet). Szabadidőmet főként kreatív elfoglaltsággal (barkácsolás, sütés-főzés) töltöm. Szívesen segítek másoknak. Munkámat igyekszek precízen és a lehető legjobban elvégezni, szeretek másokkal eggyüttdolgozni. Igaz, még igen fiatal vagyok, de nagyon szeretnék másokat mentorálni és segíteni a tehetségük kibontatkoztatásában.

Mentorálási területek:
Olyan 10-14 év közötti fiatalt szeretnék mentorálni, aki a természettudományos vagy műszaki-informatikai területen szeretne több gyakorlati (és ezúttal egy kis elméleti) tapasztalatot szerezni.  Továbbá olyan fiatal, aki kreatív gondolkodású, szereti a számítástechnikát, matematikát, a modern technológiát, illetve a természettudományos tantárgyakat, tehát reál beállítottságú. Olyan embert is szívesen mentorálok még, akit érdekel a menedzsment, és a kereskedelem. Szeretném, hogy nálam még fiatalabb korban több tudással rendelkezzen, mint akkor, mikor én voltam olyan idős.
• Nagyon kedvelem az optimista beállítottságú embereket.
• Egyre több tapasztalattal rendelkezem robotika területén (tudományos projektek, versenyek, előadások), mely tudásomat meg szeretném osztani mással is. Ezek mellett különböző természettudományos projektekben veszek részt.

Előadás témái:
Nálam fiatalabb műszaki érdeklődésű, de még robotikával nem vagy kis mértékben foglalkozó diákoknak (10-14) szeretném megmutatni a robotika-fizika műhelyünket a gimnáziumban, a műhelybejárás mellett a kisebbek lehetőséget kapnak arra, hogy interaktív előadások alkalmával megismerkedhessenek a robotika alapjaival. Megismerkedhetnének a szenzorokkal és egy robot különböző perifériáival, valamint megtanulhatják a grafikus programozás alapjait. Továbbá megmutatnám számukra, hogy hogyan jutunk el egy ötlettől a késztermékig, mik a lépcsői egy termék megvalósításának. Természetesen mindezeket interaktívan, a diákokat aktívan bevonva tenném. A programsorozat minimum 3 alkalmas lenne. Úgy építem fel az előadásokat, hogy az alkalmak száma tetszőlegesen változtatható (csökkenthető-növelhető), de egy 5-6 alkalom lenne az ideális időtartam, ha egy órában gondolkodunk. 
Az előadás sorozat címe: "Robotika az alapoktól". A program helyszíne a Hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium. Az előadás megvalósításában az intézmény vezetősége, köztük Intézményvezető Úr is kiemelten támogat úgy, mint minden projektem esetében.

Csoportfacilitátor
 
 
Kapcsolódó hírek

Látványos videómontázs a svájci útról

Fiatal tehetségünk, Forgács Benjámin Junior Templeton Fellow egy látványos videómontázsban foglalta össze a novemberi CERN látogatáson szerzett élményeit.

Tovább a videómontázsra

Fellow-k is részt vettek a II. Versenyképes Oktatás konferencián

A versenyképes oktatás megteremtéséről rendezett konferenciát az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham), az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) és a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) 2016. október 11-én, Budapesten az Akvárium Klubban. A konferencián 6 tanuló, valamint 2 pedagógus a Hajdúböszörményi Bocskai István Gimnáziumot képviselve vehetett részt.