Farkas Alexandra

28 éves
Mogyoród

Jelentkezésem célja

A belső tűz állandó fejlődésre ösztönöz, ugyanakkor a lehetőségek felkutatására gyakran nincs kellő idő. A program inspiráló és kreatív alkotóközösségében személyre szabott programok várnak.

Terveim a következő egy évre

Szeretném megszerezni a környezettudományi doktori fokozatot, tovább vizsgálni a dunavirág kérészeket veszélyeztető összetett fénycsapda hatásait, kiadni egy fénypolarizációval kapcsolatos tudományos könyvet és tudományos újságírással foglalkozni.

Amiben fejlődni szeretnék

Az intézményi tudománykommunikáció és az ismeretterjesztés területén szeretnék leginkább fejlődni, emellett elvégeznék egy kiadványszerkesztő tanfolyamot is.

A beválogatás legérdekesebb része

A rövid bemutatkozó anyagok és esszék elkészítése szakmailag és emberileg egyaránt lehetőséget adott az eddigi eredmények, az igazi belső igények és további célok átgondolására, összefoglalására.

Ilyennek képzelem magam húsz év múlva

Hasonló lelkesedéssel végezném munkámat abban a jövőbeli világban is, ahol meg kell tanulnunk kezelni a környezeti problémák hatásait, hiszen azok már közvetlenül fogják érinteni mindennapjainkat.

Kedvenc szabadidős tevékenységeim

Légköri jelenségeket és különleges tájakat fotózni, inspiratív zenéket hallgatni és sci-fi regényeket olvasni.

Publikációk, előadások

 • Száz Dénes, Farkas Alexandra, Horváth Gábor (2016) Navigáció égre néző vikingekkel 9. rész - Napmagasságbecslés. Élet és Tudomány LXXI. évfolyam, 39. szám
 • Leporolt jégmagok - Interjú Újvári Gáborral - Élet és Tudomány, LXXI évfolyam, 14.szám
 • Farkas Alexandra, Száz D.: A dunavirág fénybörtöne: kivilágított hidak mint összetett ökológiai csapdák - Doktoranduszok Országos Szövetsége XIX. Tavaszi Szél Konferenciája, Biológiatudományi Szekció, 1. helyezés (2016. 04.14 - 16.)
 • Farkas Alexandra, Potyó Imre: Az év madara, a haris. A láthatatlan fürjkirály - Élet és Tudomány, LXXI évfolyam, 20. szám
 • Farkas Alexandra: Tudományos ismeretterjesztési lehetőségek a meteorológiában (Szakmai prezentáció) -  ELTE Médiameteorológia kurzus, a Meteorólogus Msc .
 • Farkas Alexandra, Száz Dénes, Egri Ádám, Barta András, Mészáros Ádám, Hegedüs Ramón, Horváth Gábor, Kriska György (2016): Mayflies are least attracted to vertical polarization: A polarotactic reaction helping to avoid unsuitable habitats. Physiology and Behavior. Vol. 163. pp. 219-227.
 • Írd meg, add elő! Tudománykommunikáció dióhéjban - Szakmai ismeretterjesztő előadás Templeton Fellow-k számára (2016.05.04.)
 • Farkas Alexandra: Pillantás a sztratoszférába. Gyöngyházfényű színkoktél - Élet és Tudomány, LXXI évfolyam, 25. szám
 • Farkas Alexandra: Jégkristály-felhők titkai nyomában. Múzeumok Éjszakája, Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Társaság, Szolnok. (2016. 06. 25.)
 • Farkas Alexandra, Száz D.,Barta A., Kretzer B., Egri Á., Horváth G.: North error estimation based on solar elevation errors in the third step of sky-polarimetric Viking navigation. Proceedings of the Royal Society A. Vol. 472. article no. 20160171.
 • Farkas Alexandra, Egri Ádám, Horváth Gábor, Kriska György (2016) Dunavirág-kutatás: Életmentő fénycsapdák. Élet és Tudomány, LXXI. évfolyam, 34. szám
 • Farkas Alexandra, Egri Ádám, Kriska György, Horváth Gábor (2016) Polarization sensitivity in Collembola: an experimental study of polarotaxis in the water-surface-inhabiting springtail, Podura aquatica. Journal of Experimental Biology. 219, 2567-2576.
 • Horváth Gábor, Farkas Alexandra, Kriska György (2016) A poláros fény környezetoptikai és biológiai vonatkozásai. ELTE Eötvös Kiadó, Budapest
 • Farkas Alexandra (2017): Variációk egy témára - Klímaváltozás és a népek eltűnése. Élet és Tudomány LXXII. évfolyam, 2. szám
Csoportfacilitátor
 
 
Kapcsolódó hírek

Tudományos írások farkasszemmel

Egy új, izgalmas, tudománynépszerűsítő blogot alapított Farkas Alexandra Junior Templeton Fellow FarkasSzem címmel.

Boldogságmorzsák

A II. projekt elkészítése során az volt a feladatunk, hogy keressünk egy olyan jelenséget a környezetünkben, ami bosszant minket és meg akarjuk őket változtatni. Most a kezdő lépésektől, a témaválasztástól egészen a megvalósításig, illetve a jövőbeni terveinkig szeretnénk bemutatni a projektünk folyamatát.

Témaválasztás és célkitűzés

Karaktermilliomos kutató bögölykaszával

Egymillió karakter a poláros fényről

Megjelent egy könyvajánló A poláros fény környezetoptikai és biológiai vonatkozásai c. könyvről az Élet és Tudomány 49. számában, mely szakmai tevékenységben Farkas Alexandra Junior Templeton Fellow is részt vett. 

A könyvajánló a csatolt fájlban olvasható.

Előadás a Magyar Tudomány Ünnepén

Vajon hogyan változna az élelmiszerboltok kínálata, ha eltűnnének a beporzók? És mi történik, amikor alszanak, vagy épp "elindulnak" a fák? Hogyan vizsgálható a rovarok látása? Ilyen, és ehhez hasonló kérdésekre keresték a választ az MTA Ökológiai Kutatóközpont idei Kutatóhelyek Tárt Kapukkal rendezvényén, melynek fő témája az Oknyomozó ökológia volt.

Dunavirágok Londonban

Számos előadás és cikk témája volt már a dunavirágzás és a kérészeket érintő ökológiai csapda. A kutatási eredmények mellett azonban a rajzás igazi szépségét is igyekszünk mindig bemutatni. Szerencsések vagyunk, a sokszor kánikulában zajló augusztusi terepmunkánkra ugyanis Kedvesem, Potyó Imre is rendszeresen elkísér minket, hogy világhírű természetfotósként művészien örökítse meg a dunavirágok selyemútjait. A rovarokról készült képeivel már számos hazai és nemzetközi díjat nyert, októberben pedig két különdíjjal térhettünk haza az 52.

Látogatás a Genfi CERN-ben egy Fellow szemével: Farkas Alexandra

Teendők jöttek, mentek, az események sűrűjében számomra igen hirtelen jött el az indulás estéje. Madártávlatból néhány pillanatra a kivilágított Duna-hidak látképe is felderengett, de maradandó élmény volt Genf felett az óriási sebesség miatt hosszú vízszintes csíkokra nyúló esőcseppözön látványa is. A sötétben egyhangú repülőút alatt azon is elmerengtem, miért is vagyok itt, miért jelentkeztem a néhány napos útra. Egyfelől környezetkutatóként kíváncsi voltam, milyenek lehetnek a hétköznapok ebben a világszínvonalú svájci intézetben.

Tücsökvilág

Farkas Alexandra Junior Templeton Fellow szakmai publikációja a Földgömb folyóiratban. 

"Alkonyodik. A nappali hőségben feltornyosuló gomolyfelhők lassan szétoszlanak, mi pedig biciklire pattanunk. Nincs messze a Gödi-láprét, melynek természetvédelmi oltalom alatt álló, gyepekkel benőtt homokbuckái és buckaközei májustól június végéig valósággal harsognak a tücsökmuzsikától."

Tovább a teljes cikkre

"Fényes" kutatások, és ahogy találkoztam velük

Farkas Alexandra Junior Templeton Fellow beszámolója a 2016-os ELTEfeszt-ről.

Nagy megtiszteltetés ért a közelmúltban, hiszen az október 14-én megrendezésre kerülő idei ELTEfeszt pályaválasztó fesztivál keretein belül a fenti címmel én tarthattam a Természettudományi Kar három 45 perces bemutatkozó előadásának egyikét.

Magyar IgNobel-díj 2016-ban

Farkas Alexandra Junior Templeton Fellow szakmai publikációját olvashatjuk az Élet és Tudomány 2016/40. számában.

A teljes cikk a csatolt fájlban érhető el. 

Oldalak